VU master student Madelon de Kemp wins ASML graduation award

VU mathematics student Madelon de Kemp has won the ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde. The price is worth 5.000 euro and will be presented on November 28th by the Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

11/07/2016 | 3:09 PM

Madelon de Kemp heeft de bacheloropleiding Wiskunde gedaan, en behaalde afgelopen zomer haar masterdiploma Mathematics. Haar afstudeeronderzoek ging over het inplannen van afspraken bij bijvoorbeeld een dokter, en is getiteld Robust Appointment Scheduling and Sequencing for Many Patients.

Formule voor kortere wachttijden
Het is van tevoren niet bekend hoelang een doktersafspraak precies duurt. Om dit te kunnen modelleren, wordt deze tijd aangeduid als ‘stochastisch’. Madelon zocht naar een manier om de ingeplande tijden voor patiënten zodanig te bepalen, dat zowel de wachttijd van de patiënt kort is, maar ook de tijd van de dokter waarin deze niets te doen heeft.

Bij het modelleren werd aangenomen dat alleen de verwachting en de variantie van de afspraken bekend waren, aangezien deze makkelijker in te schatten zijn dan de hele verdeling. Madelon zocht naar de in te plannen tijden die zelfs voor de slechtst mogelijke verdeling goed werken. Voor het geval dat er oneindig veel identieke patiënten zijn, heeft zij een formule gevonden voor de optimale in te plannen tijd. Deze dient als benadering voor situaties met veel patiënten.  
  
Ook het zogenaamde volgordeprobleem kwam aan bod, waarin bij verschillende groepen patiënten bepaald wordt in welke volgorde de afspraken het beste ingepland kunnen worden. In gevallen dat de groepen ieder uit veel patiënten bestaan, kunnen de wachttijden benaderd worden middels de ‘Brownse beweging’. Madelon concludeerde dat het optimaal is om de groepen te behandelen in volgorde van de variantie van de tijd die hun afspraken werkelijk duren, met de kleinste variantie eerst.

Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent
De prijzen die worden uitgereikt door KHMW, hebben als doel de bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken en worden beschikbaar gesteld door sponsors.